Antivirüs Nedir ? Önemi Nelerdir ?
İnternette gezinirken tıkladığımız her link, indirdiğimiz her materyalin içinde virüs olabileceğiniz biliyor muydunuz ?
Antivirüs Nedir ? Ne İşe Yarar ?
Öncelikle virüsler bir yazılım türüdür, fakat onları zararlı kılan işlevleridir. Her indirdiğimiz dosyanın ve ya programın kaynak koduna bakamayız, baksak bile kodlamalarda neyin zararlı olduğunu anlayamayız bu yüzden “Antivirüs” yani bilgisayar nöbetçileri kullanılırız. Tıkladığımız ve ya indirdiğimiz materyalleri süzgeçten geçirerek olası tehditleri engeller.
Antivirüsler Ne Kadar Etkili ?
Yazılım sektörü her geçen gün değil, her geçen dakika gelişen ve değişiklik gösteren bir sektördür. Hal böyle olunca kullandığımız antivirüsün de güncel olması şarttır. “Hocam bende satın aldığım lisanslı antivirüs var ama bilgisayara virüs girmiş bu nasıl oluyor” Sen geçen sene satın aldığın antivirüsün bugün seni tüm zararlı yazılımlardan korumasını beklersen virüs girer tabi, bu olay bir kere satın al ömür boyu rahat et değildir arkadaşlar “güncel” olması şart.
Virüslerden Nasıl Korunuz ?
Önceklikle antivirüsün güncel olmasına dikkat edin antivirüs firmasının güncellemelerini takip edin. Tabi sadece bu kadarla bitmiyor bütün yükü antivirüse yüklemek doğru değil bizde indireceğimiz yerlere dikkat edelim, şimdi bir örnekle konun ciddiyetini anlatayım. 2005 yıllarında popüler olan bir download (indirme) sitesini hackleyen ve bir çok programın içine virüs yerleştiren bir hacker’den bahsedeceğim. Download sitesini hackliyor ve en çok indirilen programların içine “Botnet” adındaki virüsü saklıyor ve bu sayede 1 hafta gibi kısa bir sürede binlerce bilgisayarı ağına çekiyor. Başta devlet kurumlarının web siteleri olmak üzere bir çok web sitesini kullanılmaz bir hale getiriyor. Sonrasında polis tarafından yakalanıyor. Polis tarafından tespit edilip yakalanana kadarki geçen sürede zarar verdiği bilgisayar ve siteler nasibini almış oluyor tabi. Öncelikle her önümüze geleni indirmeme dikkat edelim fotoğrafın içine dahi virüs yerleştirildiğini unutmayın.
İndireceğimiz materyali mümkün oldukça firmanın “resmi sitesi”nden indirmeye çalışın. Örneğin; Need for speed (NFS) adlı oyunu indirmek istiyorsunuz, bu oyunu kendi firmanın sitesinden indirmeye çalışın. Genelde ücretli programların lisanlarını kırarak warez yayın yapan sitelerden uzak durun, ücretsiz sahip olacağım derken bilgisayarınızdan olmayın.
Yaklaşık 10 yıldır aktif bilgisayar kullanıcısıyım ama bilgisayarıma virüs girdiği için hiç format atmadım. İşletim sistemini yükseltmek için attım, Sebebi yukarıdaki konulara dikkat ettiğim için.
Köklü download sitelerden indirmeye özen gösterin. Diyelim ki indireceğimiz bir dosyanın resmi sitesi yok güvenilir sitelerde de bulamadık, o halde herhangi bir yerden indirip manuel olarak virüs taraması yaparım. “www.virustotal.com”a girerek indireceğimiz materyali süzgeçten geçirelim. virustotal.com bünyesinde barındırdığı onlar antivirüs yazılımı ile olası tehditleri algılamaktadır.
Virüstotalden analizimi yaptık herhangi bir hataylada karşılamadık sıra geldi bilgisayarımızdaki nöbetçiye danışmaya…
Materyali indirelim virustotal.com’dan kaçan bir virüs varsa bilgisayarımızdaki antivürüs yakalayacaktır. Antivirüs tercihinizi “NORTON”dan yana yapmanızı tavsiye ederim uzun yıllardır kullandığım proğramdır, çok gelişmiş bir tarama özelliği vardır. Norton’un yanısıra popüler olan “ESET” antivirüsünün “NOD 32” programınıda makalemiz için denedim, fakat pek memnun kalmadım.
Virüs içerikli program Eset sütgecinden geçti, aynı virüsü NORTON ile denedim anında tespit edildi. İnternette indireceğiniz her dosya için bu aşamaları yapmak biraz sıkıcı gelebilir ama bunu alışkanlık haline getirmeniz yararınıza olacaktır. Bilgisayarınızın başkası tarafından kontrol edilip özel dosylarınıza erişmelerini istemiyorsanız bu alışkanlık oldukça faydalıdır.