Android ROOT Nasıl Yapılır?
Root, android işletim sistemine sahip cep telefonu ve mobil cihazların yazılımsal olarak tüm erişim haklarını elde etmektir. Bu hakların elde edilmesiyle ilgili öncelikle bir uyarıda fayda var; root işleminden sonra bir takım yanlış işlemlerin olması kaçınılmazdır. Doğru yollardan bu işlemleri yapınca çok da keyifli bir durumdur, mobil cihazımızın yegâne sahibi olarak fabrika ayarlarının üzerinde istediğimiz gibi oynayabiliriz.
Root işlemi sırasında oluşabilecek en önemli iki durum, soft brick ve hard brick olarak adlandırılan arızalardır. Soft brick, mobil cihazın yazılımsal olarak çökmesi ve çalışmaz hale gelmesi, Hard brick ise donanımsal olarak mobil cihazınızın artık tamamen çalışamaz hale gelerek bir daha kurtarılamaz duruma gelmesidir. Ancak bu riskler özellikle doğru yollar ile root işleminde yok sayılacak kadar azdır. Bilinçli bir kullanıcı iseniz bu arızalar ile karşılaşmanız yok denecek kadar az, ilk defa sırf meraktan bu işlemleri yapmak istiyorsanız internet ortamındaki makaleleri dikkatlice okumanızı tavsiye ediyoruz.
Cep telefonları ve diğer mobil cihazları Root işlemine başlamadan, cihazınızın marka model ile birlikte root etmek için hazırlanmış programları, internetten aratarak; örnek olarak arama motoruna “Samsung galaxy i8150 root” şeklinde arama yaparak bilgisayarımıza indirmemiz gerekmekte. Download işleminde küçük boyutlu sıkıştırılmış dosyamızı kolay ulaşa bilmemiz için masa üstüne alarak, USB kablo ile mobil cihazımızı bilgisayara bağlıyoruz, eğer bilgisayarımızda mobil cihazınızın usb driverleri yok ise markanın ücretsiz olarak sağladığı destek sitesinden indirerek işlemi tekrar başlatabiliriz. Şimdi devam edelim, indirdiğimiz zip dosyasını mobil cihazımızda bulunan SD Kart’a gönderiyoruz ve daha sonra mobil cihazımızı kapatıyoruz.
Root’a başlamadan önce sahibi olduğumuz cep telefonu veya diğer mobil cihazın, root başlangıcı için hangi tuşlara basılarak açılması gerektiğini bilmemiz bilmiyorsak internet üzerinden öğrenerek işleme devam etmeliyiz. Örnek olarak verdiğimiz cihazda root işlemine; ses açma+orta tuş+açma tuşlarına aynı anda basılı tutuyoruz ve telefon açıldığında açma tuşunu bırakıp diğerlerine basmaya devam ediyoruz. Root menüsü göründüğünde tuşları bıraka biliriz. Şimdi cihazımıza yüklediğimiz dosyayı tanıtarak, ses kontrol tuşları + ve – ile ilerleyerek “Update from SD” seçeneğini bulup seçme işlemini orta tuş ile yapıp, “Zip from SD” seçeneği seçilip internetten indirdiğimiz Zip dosyası kurulum işlemine başlayacaktır. Bu işlemler sırasında mutlaka şarj durumu tam olmalıdır. İşlem bitince ekranda “reboot system now” şimdi yeniden başlat seçeneğinden sonra artık cihazınız yeniden normal olarak başlayacaktır. Cihazınızın açılışından sonra, uygulamalar içerisinde SuperUser programı kurulmuş olarak görünecektir. Artık cihazınızda ne tür değişiklik yada program yüklemek istiyorsanız hiçbir engel yok.
Yazar: |
pençe
|